ELEKTRONIKUS ZSILIPVEZÉRLŐ ÉS DUPLEX ÁTBESZÉLŐ KÉSZÜLÉK

A zsilipvezérlő és átbeszélő készülék közös panelen kerül beépítésre. A zsilipvezérlő feladata, hogy megakadályozza a zsilip ajtajainak egyidejű nyitását. A gombok egyidejű lenyomása, illetve az egyik ajtó nyitott állapota esetén is megakadályozza a zárt ajtó nyitását. Az ajtó erőszakos nyitása esetén riasztójelzés adására képes egy potenciálmentes kontaktuson keresztül, mely a betörésjelző rendszerbe köthető. Az ajtók nyitása a kezelőlapon lévő két nyomógomb segítségével történik. A gomboktól balra lévő piros jelzőfények az ajtók nyitott állapotát jelzik.Az átbeszélő készülék alkalmas zárt üvegezésű pénztárfülkék, beléptető zsilipek, kétirányú beszédhangosítására. Az átbeszélő készülék egy-egy külső és belső oldali mikrofon – hangszóró párral rendelkezik. Az ügyfél oldali (külső) mikrofon az üveg keretszerkezetébe, süllyesztett szereléssel kerül beépítésre. A hangszóró a külső oldalon vandálbiztos süllyesztéssel, „kopoltyús” kihajtású előlap mögé kerül, a belső oldalon kerek kivágásba illesztett, hangszóróráccsal fedett módon kerül beépítésre. Az átbeszélő készülék panelje a belső oldalon, a szekrény felső síkjába süllyesztve kerül elhelyezésre. A mikrofon a panelbe fém csatlakozódugó segítségével illeszthető be, így szükség esetén kivehető. A mikrofon kivételéhez a csatlakozóaljzaton lévő fület le kell nyomni, és a mikrofont a csatlakozónál fogva ki kell húzni.
A készülék tápfeszültségét önálló kapcsolóüzemű, dugós tápegység-adapter biztosítja. Az adapternek 15 V-os állásban kell lennie! A zsilip a folyamatos működés érdekében belső (12V/1.2Ah) akkumulátorral van ellátva. Ez biztosítja hálózatkimaradás esetén a zsilipen végzett munkafolyamat befejezhetőségét, illetve a riasztórendszer felé a folyamatos jelzési lehetőséget.
A tápfeszültség csatlakozás a zsilip mellé felszerelt kötésdobozban történik, ahol a biztonsági rendszer felé a riasztásjelző kimenet is beköthető. A kimenet potenciálmentes, alaphelyzetben zárt kontaktus. Ugyanitt található egy tiltó (külső riasztás) bemenet, melynek alaphelyzetben rövidrezárt állapotban kell lennie. Szakadás esetén a zsilip nem nyitható, az ajtónyitás jelző LED-ek villognak. Abban az esetben, ha a nyitásérzékelő bemenet felhasználásra kerül, a sorkapocsból a rövidzárat el kell távolítani, és a külső kontaktust ( nyitásérzékelő vagy riasztóközpont relékimenet) be kell kötni.

A készülék a panelen lévő billenőkapcsoló segítségével kapcsolható be. Ekkor a kapcsoló mellett piros jelzőfénynek kell meggyulladnia.

Az átbeszélő készülék használata rendkívül egyszerű. A bekapcsolás után kb. 1 másodperccel üzemkész, a tartós bekapcsolt állapot sem okoz károsodást. A készülék automatikus szintszabályzóval rendelkezik, így a kezdeti beállítást leszámítva nem igényel egyéb kezelést. Amennyiben a hangszórók környezetében pl. a berendezési tárgyak áthelyezésre kerülnek, az akusztikai viszonyok megváltozhatnak, így előfordulhat, hogy a készüléket újra be kell állítani. Erre szolgálnak a kezelőlapon található kisméretű forgatógombok. Egyéb esetben, normál használat mellett nem fordul elő gerjedés. A mikrofonok érzékenysége úgy van beállítva, hogy azokhoz ne kelljen túlzottan közel hajolni, így a beszélgetés mindkét irányban természetes módon folytatható.
Az első beállítást minimumra állított (balra forgatott) hangerőszabályzókkal kell kezdeni, majd lassan a maximum irányába kell állítani. Folyamatos beszédpróbával lehet a hangerőt beállítani, a gerjedéshatár alá visszaszabályozva. Célszerű a két oldalt nagyjából együtt állítani, hogy a körerősítés mértéke ne érje el a gerjedési küszöböt. A hangerőállítás után néhány másodpercet várva érdemes meggyőződni a rendszer stabilitásáról, illetve a megfelelő hangerő eléréséről.
A zsilipvezérlő a bekapcsolás után szintén üzemkész, az ajtók bármelyike tetszőlegesen nyitható. A gombok nyitás után történő lenyomása, esetleges rögzítése – mint nem rendes üzemi állapot – először figyelmeztető hangjelzést, majd riasztást eredményez. Ugyancsak figyelmeztető hangot, majd riasztást ad a berendezés, ha az ajtót hosszan nyitvatartják.
Az ajtók záródását mindkét oldalon „zárnyelv érzékelők” és mágneses nyitásérzékelők felügyelik egyidejűleg, tehát minden érzékelőnek zártságot kell jeleznie ahhoz, hogy a zsilipvezérlő zárt állapotot érzékeljen.
A zárak, vagy valamely működtető szerkezet esetleges meghibásodásakor a szerviz a szekrényt roncsolásmentesen tudja nyitni, és a hibát elhárítani.


Műszaki adatok:


Tápegység: ~230V / = 15 V - 2A
Elektromos zárak: 12V DC, beépített zárnyelv érzékelővel.

Hangteljesítmény: 6W
Hangszórók: 4ohm / 20 W
Mikrofonok: elektret kapszula
Copyright © 2011 Blue Tube Bt, Inc. All rights reserved.